Kraamtijd
Kraamzorg moet je zelf aanvragen. Het advies is om dit te regelen tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties met allemaal hun eigen werkwijze. De keus ligt uiteindelijk bij jezelf.
Als je ongeveer 7 maanden zwanger bent, krijg je een intakegesprek met iemand van de kraamzorgorganisatie waar je je hebt ingeschreven. Dat kan bij je thuis zijn, maar ook telefonisch. Het aantal uren dat je kraamzorg krijgt, wordt dan met je besproken.
Kraamzorg wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Wel geldt een eigen bijdrage per uur. Informeer daarom bij je zorgverzekering wat je vergoed krijgt.
Kraamzorg
Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van je zwangerschap en je bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben jullie recht op kraamzorg.
De kraamverzorgende is er om jou en je nieuwe gezin de best mogelijke start te geven. Ze zorgt voor vertrouwen, rust en regelmaat. Tijdens de kraamtijd leer je van haar alles wat je moet weten, zodat je aan het eind van de kraamweek zelfverzekerd in je nieuwe rol als ouder staat.
De kraamverzorgende is er niet alleen voor jou en je baby, maar ook voor de rest van het gezin. Ook eventuele broertjes en zusjes worden bij de zorg betrokken.
Wat doet de kraamverzorgende?
De belangrijkste taken van de kraamverzorgende zijn:
- De kraamverzorgende assisteert jouw verloskundige bij de (thuis)bevalling.
- De kraamverzorgende observeert, signaleert en rapporteert dagelijks de gezondheid van jou en je baby.
- De kraamverzorgende heeft een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dat. Ze komt dan meteen in actie en overlegt met jou en je verloskundige en/of huisarts over eventuele problemen.
- De kraamverzorgende geeft tijdens de kraamtijd heel veel voorlichting, tips en adviezen over de verzorging van je baby, zodat jullie dit na de kraamtijd zelf kunnen.
- De kraamverzorgende adviseert en begeleidt je bij het geven van borstvoeding en/of flesvoeding.
- De kraamverzorgende biedt een luisterend oor en zorgt ervoor dat je voldoende rust krijgt.
- De kraamverzorgende zorgt voor een goede hygiëne door bijvoorbeeld het dagelijks reinigen van badkamer en toilet.
- De kraamverzorgende doet, in overleg met jullie, licht huishoudelijke taken.
Voor het herstel na je bevalling is gezonde voeding heel belangrijk. Ook op dit gebied kun je ondersteuning van de kraamverzorgende verwachten. Denk hierbij aan je dagelijkse portie fruit en een gezonde lunch.