Zwangerschapswens

Je denkt misschien dat een verloskundige alleen zwangere vrouwen begeleidt. Maar wist je dat je ook bij de verloskundige terecht kan als je een zwangerschapswens hebt? Veel verloskundigen hebben een kinderwensspreekuur. Een kinderwens gesprek helpt jou en je partner om je voor te bereiden op een zwangerschap. Zo kan je ervoor zorgen dat je zo gezond mogelijk zwanger wordt. Dit vergroot de kans op een gezonde zwangerschap

Hieronder staan verschillende adviezen beschreven om je kansen op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk te maken.

Zwangerwijzer: Advies op maat

Het Erasmus MC heeft een vragenlijst opgesteld voor vrouwen en mannen die zwanger willen worden of zwanger zijn, genaamd ZwangerWijzer. Door de ZwangerWijzer kun je testen of er risico’s zijn voor jullie zwangerschap en baby. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten en na afloop krijg je direct informatie en advies.

Foliumzuur en multivitaminen

Begin bij voorkeur vier weken voordat je zwanger wordt met het dagelijks slikken van foliumzuur. De juiste dosering is 0,4-0,5 milligram per dag, tenzij je een ander advies hebt gekregen van een (huis)arts.  Door foliumzuur wordt de kans op een kindje met een open ruggetje, gespleten gehemelte of hazenlip verkleint. Foliumzuur kun je zonder recept kopen bij een apotheek of drogist.

Als je gezond eet, hoeft je geen extra vitaminen te slikken in de zwangerschap. Wanneer je dit wel wilt, kun je kiezen voor multivitaminen voor zwangere vrouwen.

Bewegen

Door minimaal een half uur per dag te bewegen, zorg je ervoor dat je lichaam in goede conditie is. Voldoende bewegen heeft invloed op je gewicht en bloedsuiker. Bij een zwangerschapswens kun je alle sporten uitvoeren, behalve diepzeeduiken.

Overmatig sporten kan echter je vruchtbaarheid aantasten. Overdrijf het dus niet.

Gezond gewicht

De kans om zwanger te worden is groter als je op een gezond gewicht zit, dan wanneer je overgewicht of ondergewicht hebt. Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25,0 kg/m2. Door voldoende, gezond en gevarieerd te eten kun je een gezond gewicht bereiken.

Je huisarts, verloskundige of een diëtiste kan je helpen met het bereiken van een gezond gewicht op een manier die een zwangerschap niet in de weg zit.

medicijngebruik

Medicatiegebruik

Voor veel medicijnen geldt dat er niet of onvoldoende onderzoek gedaan is naar de veiligheid van het gebruik bij een zwangerschapswens. Stop nooit zomaar met medicijnen, maar bespreek je zwangerschapswens met de (huis)arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.
Zelfzorg medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar, maar dit betekent niet dat ze altijd veilig zijn. Als je twijfelt, overleg dan met de apotheker of huisarts. Dit geldt ook voor het gebruik van homeopathische en kruidengeneesmiddelen. Paracetamol zonder coffeïne kun je zonder overleg voor korte tijd gebruiken.

Je huisarts, verloskundige of een diëtiste kan je helpen met het bereiken van een gezond gewicht op een manier die een zwangerschap niet in de weg zit.

temp

Vruchtbaarheid

De menstruatiecyclus van vrouwen is gemiddeld 28 dagen. Als je cyclus wat langer of korter is, is je eisprong 14 dagen voor je volgende menstruatie begint. Via de temperatuurmethode kun je ook je cyclus volgen. Er bestaan ook ovulatietests die je kunt kopen bij de drogist.

Een eicel is ongeveer 24 uur vruchtbaar. De zaadcellen leven gemiddeld 48 tot 72 uur. Als je zwanger wil worden kun je dus het best een kleine week voor je eisprong vrijen en dat elke 2 tot 3 dagen.

voedingsadvies

Voeding

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je lichaam in goede conditie is voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. De kans op een zwangerschap wordt hierdoor vergroot.

Als je bepaalde voedingsstoffen (te) weinig binnenkrijgt, kun je overwegen om een voedingssupplement te nemen zoals multivitaminen

Als je twijfelt over jouw voeding, kun je contact opnemen met een diëtiste.

Roken, drugs en alcohol

Roken, drugs en alcohol verkleinen de kans op een (gezonde) zwangerschap. Daarom is het belangrijk om te stoppen voordat je zwanger wilt worden, zodat je lichaam gezond is. Vind je het lastig om te stoppen? Er zijn verschillende manieren om je daarbij te helpen. Je kunt het beste een afspraak maken met je huisarts om de optie die het best bij jou past te bespreken.

Alcoholgebruik door je partner kan het sperma aantasten. Drankgebruik door je partner in de weken voor de bevruchting zou tot een kleinere kans op een zwangerschap kunnen leiden  Je partner krijgt daarom het advies het gebruik van alcohol te stoppen of te matigen wanneer jullie proberen zwanger te worden.

Reizen

Als je van plan bent te gaan reizen, is het verstandig advies te vragen bij je huisarts of de GGD. In de meeste landen is het veilig om te reizen als je een zwangerschapswens hebt. Gebieden waar gele koorts, malaria of Zika-virus voorkomen, worden bij voorkeur vermeden. Voor bepaalde vaccinaties geldt dat je drie maanden moet wachten met zwanger worden en na thuiskomst uit bepaalde landen wordt geadviseerd een maand te wachten met zwanger worden.