Je bent zwanger, gefeliciteerd!
Wat kun je verwachten tijdens je zwangerschap? Hier vind je vele tips en adviezen en informatie.
Neem contact op met de verloskundige
Bij een positieve zwangerschapstest kun je de verloskundige bellen voor een afspraak*. De verloskundige berekent aan de hand van jouw laatste menstruatie hoe lang je ongeveer zwanger bent, waardoor zij de voorlopige uitgerekende datum kan vaststellen. Tussen de 8ste en 10de week ga je voor het eerste bezoek naar de verloskundige. Je ziet je verloskundige gemiddeld 10 – 14 keer gedurende je zwangerschap. Signaleert je verloskundige risico’s voor tijdens de zwangerschap of de bevalling, worden jullie door verwezen naar de gynaecoloog.
* Ben je voor de zwangerschap al onder controle van een medisch specialist in het ziekenhuis, ben je bekend met een chronische ziekten zoals een hoge bloeddruk of suikerziekte ,of heb je een BMI boven de 40, meldt je dan aan via de polikliniek verloskunde voor een echo en intake in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
Eerste echo
Op basis van een termijnecho – ofwel: de 12-weken-echo – kan de uitgerekende datum met zekerheid worden vastgesteld.
In de eerste 14 weken van de zwangerschap ontwikkelen alle embryo’s zich hetzelfde. Op basis van de lengte van het embryo kan je verloskundige daarom precies zien hoeveel weken je zwanger bent.
Voedingsadviezen
Op de website van het Voedingscentrum kun vinden wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.
Vertellen dat je zwanger bent
Bij de 12-weken-echo wordt gekeken of het hartje van je baby klopt en of er sprake is van een eenling of meerling. Zodra alles positief is, kun je het grote nieuws met een gerust hart delen met je familie en vrienden!
De 12-weken-echo wordt door veel ouders ook wel gezien als de grens om het nieuws te delen. De kans op een miskraam is na een positieve echo namelijk nog maar erg klein.
Last van zwangerschapskwalen?
Wanneer je zwanger bent, kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. Schrik dus niet als je last krijgt van vermoeidheid, misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn, brandend maagzuur, vaak plassen, pijnlijke borsten, hoofdpijn, maar ook stemmingswisselingen. Meer informatie en adviezen over zwangerschapskwalen vind je hier.
Zwangerschapscursussen
Tijdens je zwangerschap is het erg leuk en leerzaam om een (online) zwangerschapscursus te volgen. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen, je krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor tijdens de bevalling en veel tips en informatie.
Veel verloskundigenpraktijken geven zelf (online) zwangerschaps-cursussen. Er zijn ook veel cursussen te vinden in de regio, bekijk welke cursus bij jullie past.
De meeste cursussen starten rond de 24ste week van de zwangerschap.
Voeding voor je baby
Nu je zwanger bent, heb je veel keuzes te maken. Zo ga je bijvoorbeeld kiezen welke voeding je aan je baby gaat geven.
De beste voeding voor je baby is borstvoeding. Kan of wil je geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding een goed alternatief.
Er zijn verschillende factoren die jouw keuze zullen bepalen zoals eigen ervaringen, jouw omgeving, de media en eventueel medicijngebruik.
Het allerbelangrijkste is dat je de voeding aan je baby geeft, die bij jullie past!
Welke keuze je ook maakt, wij zullen je hierbij ondersteunen en tips en adviezen geven.
Borstvoeding
Borstvoeding geven is een natuurlijk en een logisch vervolg op je zwangerschap en je bevalling. Het lichaamscontact tijdens de borstvoeding geeft je baby een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen.
Borstvoeding bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten en is volledig afgestemd op de behoefte van je baby.
Het advies is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven.
Voor meer informatie over borstvoeding adviseren we je de volgende websites:
Tijdens de zwangerschap bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken met een lactatiekundige. De meeste zorgverzekeringen vergoeden dit consult. Daarnaast zijn er ook cursussen die je kunt volgen ter voorbereiding op het geven van borstvoeding. Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.
Heb je je zwangerschapscontroles in een ziekenhuis, kan je via de polikliniekassistente een afspraak maken voor het spreekuur van de lactatiekundige.
Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen, om het zwangerschapshormoon uit de urine te halen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het maken van medicijnen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Als zwangere vrouw kun je dus andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden.
Hoe het werkt, kun je vinden op www.moedersvoormoeders.nl.
Foliumzuur
Begin bij voorkeur vier weken voordat je zwanger wordt met het dagelijks slikken van foliumzuur. De juiste dosering is 0,4-0,5 milligram per dag, tenzij je een ander advies hebt gekregen van een (huis)arts. Door foliumzuur wordt de kans op een baby met een open ruggetje, gespleten gehemelte of hazenlip verkleint. Foliumzuur kun je zonder recept kopen bij een apotheek of drogist.
Als je gezond eet, hoeft je geen extra vitaminen te slikken in de zwangerschap. Wanneer je dit wel wilt, kun je kiezen voor multivitaminen voor zwangere vrouwen.
Voor meer informatie over medicatie gebruik in de zwangerschap: moedersvanmorgen.nl
Screening ongeboren kind
Je verloskundige zal met je bespreken welke onderzoeken (screening) er mogelijk zijn tijdens de zwangerschap. Jij en je partner mogen zelf bepalen of je deze onderzoeken wilt doen.
Je kunt na de termijnecho laten onderzoeken hoe groot de kans is dat jouw baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. We noemen dit de NIPT test.
Bij de 20-wekenecho, ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO), is een medisch onderzoek tijdens je zwangerschap. Er wordt gekeken of je baby goed groeit, of hij voldoende vruchtwater heeft en of de placenta er goed uitziet. Ook wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. Over deze onderzoeken wordt altijd eerst mondeling uitleg gegeven.
Hier vind je meer informatie over de onderzoeken. Het is belangrijk dat je dit voor de onderzoeken leest.
Jong JGZ
Kinderen gezond en gelukkig laten opgroeien: daar staat Jong JGZ voor! Jong JGZ biedt preventieve jeugdgezondheidzorg aan alle kinderen van 0-18 jaar in Zuid-Holland-Zuid. Al in de zwangerschap kun je terecht voor begeleiding op het gebied van voorbereidingen op het ouderschap en informatie rondom vaccinaties.
Wat Jong JGZ precies voor je kan betekenen, vind je terug op hun website: jongjgz.nl/over-jong-jgz
Geboorteplan
Een geboorteplan kan een goed hulpmiddel zijn om je voor te bereiden op je bevalling. Een geboorteplan is een manier om samen met je partner vooraf te bedenken wat je belangrijk vindt, wat jullie ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je wordt omgegaan.
Rond de 34 weken zal je verloskundige het geboorteplan met je bespreken. Samen met jou wordt bekeken of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan andere oplossingen. Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Het kan helaas gebeuren dat jouw bevalling anders loopt dan je had verwacht of gewild. Houd er rekening mee dat hierdoor jouw wensen misschien niet allemaal uitgevoerd kunnen worden.
Bekijk hier ons voorbeeld van een geboorteplan van bevallen op Rhena.
Flesvoeding
Als je geen borstvoeding mag, kan of wil geven, is flesvoeding een goed alternatief. Bij het geven van flesvoeding is huid op huid contact ook erg belangrijk, net als bij borstvoeding. Zo wordt de hechting met je baby gestimuleerd.
Het maakt niet uit welk merk flesvoeding je kiest.
De samenstelling van de voeding is vastgelegd in de Warenwet. De merken verschillen nauwelijks van elkaar als het gaat om de hoeveelheden aan verschillende voedingstoffen in de voeding.
Het maakt niet zo veel uit welke fles je kiest, maar let wel op de verdeling op de fles, zodat goed af te lezen is hoeveel voeding er in de fles gaat.
Spenen zijn er in vele soorten en maten. Het is belangrijk om bij het kopen van een speen te letten op de leeftijdsindicatie van je baby. Belangrijk is ook dat de speen stevig en goed van lengte is.
Welke soort speen je uiteindelijk gebruikt, is helemaal afhankelijk van hoe je baby drinkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen.
Voor meer informatie over flesvoeding adviseren we je de volgende websites: